Tips för trädgårdsbelysningen

Har man lyckats med inomhusbelysningen redan kan det vara dags för en ny utmaning: att belysa trädgården. Detta är ett perfekt projekt under sommaren medan kvällarna fortfarande är varm och man kan njuta i sin nyupplysta trädgård.

I trädgården precis som inomhus är det praktiskt att börja med de mer funktionella aspekterna av belysningen. Den kan underlätta att ta sig fram i trädgården även när det är mörkt och lysa upp så man lätt kan se varandra och omgivningen.

Men mycket av belysningen i trädgården sätter vi upp just för att det ska vara vackert och stämningsfullt. Att skapa en härlig atmosfär är något belysningen är unikt utrustad att göra när det görs på rätt sätt.

När det kommer till valet av armaturer kan detta vara en utmaning ibland. För att undvika att köpa saker i onödan kan det vara smart att plocka fram antingen en bra ficklampa eller en lång förlängningssladd och något som en bordslampa och provbelysa olika objekt i olika vinklar. På så sätt kan man se vad som ger bäst effekt var.

Sedan blir det dags att köpa utebelysningen och då är det ofta smart att börja kolla online. Titta vilket utbud som finns och vad som ser ut att bäst passa in efter belysningstesten.

  • Vill man belysa något högt upp, som en trädkrona, kan man antingen välja att sätta spotlights på marken nedan för eller hänga upp en ljusslinga på objektet.
  • För att belysa något som en trädgårdsgång kan det bli väldigt snyggt med ett antal pollare längst gången. Tänk dock på hur mycket det ska vara emellan för att sprida ett jämnt och fint ljus över hela gången.
  • Belysning för rabatten och liknande gör man ofta bäst med mer diskreta lampor som inte tar uppmärksamhet från det man försöker belysa. Några enkla solcellslampor i marken fungerar ofta riktigt bra.