Skapa en vacker trädgård

garden

Ta din designhobby och dina kunskaper ut till trädgården och skapa ett egen litet Eden på bakgården. 

Undersök jorden

Innan du åker till affären och köper växter för tusentals kronor, gäller det att undersöka jorden. Du måste veta vilket skick jorden är i. Beroende på resultat kan du försöka ändra jorden eller helt enkelt köpa växter utefter det skick jorden är. Du kan undersöka jorden på flera sätt varav det populäraste är glasburkstestet. Samla jord i en stor glasburk: fyll burken till hälften och fyll resten med vatten. Skruva på locket och skaka.

Här får du använda armmusklerna för det ska skakas ordentligt: tills jorden bara är ett fint damm i vattnet. Gör detta på flera ställen i trädgården där du vill plantera. Låt dem sedan stå så jorden lägger sig. Då kan du enkelt se vad jorden består av. Gruset och de tyngre bitarna lägger sig längst ned och den fina jordmånen hamnar längst upp. Ju mer grus som finns i jorden, desto mindre näring och därmed kan du bara plantera växter som gillar torra platser. Jorden i ena änden av trädgården kan vara helt annorlunda den andra änden så kolla på flera platser.

Skapa gångar

Under planeringen ska du inte bara tänka på var du ska plantera växter och träd. Du behöver också skapa gångar i trädgården, stigar som leder en runt trädgården. Gångarna kräver sin beskärda del uppmärksamhet för att bli bra. Du kan lägga dekorsten utmed gången och runt rabatterna för att dekorera, men själva gången borde vara plattor eller fint grus så det är behagligt att gå på. Man kan lägga ut fiberdukar under gångarna för att inte behöva gå och rensa ogräs varje helg, men ibland den övervuxna utseende ha sin charm. Det beror helt på hur trädgården ska vara. Det är alltid populärt att blanda sten med grönska för att få en naturlig charm i trädgården.

Smycka trädgården

När man valt material att använda sig av i gångar och vilka växter man vill ha i sina rabatter så är det bara att sätta igång och pryda sitt rum ute i det fria. Här ska man kunna tillbringa långa härliga sommarkvällar tillsammans med familjen eller gäster likväl som det ska vara en inspiration för dig och ett sätt att finna ett lugn genom att påta på i din fina trädgård.

Smycka gärna din trädgård med krukor av olika slag som innehåller flera höga växter tillsammans med bänkar i trä eller sten för att skapa en liten oas i oasen. Trädgårdsprydnader är ett trevligt inslag när man går runt i grönskan, gästerna kan upptäcka något nytt allteftersom då det kanske står ett troll runt hörnet eller ett vackert rådjur. En fontän eller en damm med porlande vatten har en lugnande och rogivande inverkan.