Lägga in golvvärme

Går du kanske i renoveringstankar och är sugen på att lägga in golvvärme? Fördelarna är många och faktum är att du bara behöver höja det befintliga golvet med en centimeter för att ha möjlighet att lägga in golvvärme och få de där varma, sköna, golven du drömmer om.

Vilka är då fördelarna? Den allra största är den komfort som golvvärme erbjuder. De allra flesta tycker bättre om uppvärmda golv. Det finns de som hävdar att du utan problem kan sänka innetemperaturen, och därmed spara på energikostnaderna, bara golven är uppvärmda. I till exempel badrum torkar golven snabbare och när golvet är torrt hindrar det tillväxten av exempelvis kvalster och andra allergiframkallande substanser. Det är dessutom relativt enkelt att lägga in golvvärme på egen hand. Du behöver bara grundläggande kunskaper för att ta dig an detta projekt.

De vanligaste typerna av golvvärme är i dagsläget antingen elkabel eller vattenburen värme. Vattenburen värme har fördelen att den kan kopplas på ett redan befintligt värmesystem medan elkabeln kopplas in till elnätet. Vanligast är att denna typ av uppvärmning används till mindre utrymmen eller i samband med renoveringar. Det finns företag på nätet som ger ypperlig information om allt du kan tänka dig, och säljer färdiga kit för installation av golvvärme.

Hur vet du då att du kan lägga in golvvärme i just ditt golv? Generellt kan sägas att om golvet kan höjas med cirka en centimeter så kan du också lägga in ett golvvärmesystem. Ett elsystem på max 24 V får du som privatperson lägga in på egen hand. System med högre spänning än så måste kopplas in av en elektriker. Vattenburen värme får du lägga in helt på egen hand om du vill. När du väljer system bör du dock tänka på att det kan bli ganska dyrt med elvärme, och det är därför bättre att använda vattenburen värme för ren uppvärmning medan elvärme kanske gör sig bättre som ett komplement.