Stopp i rören

Du ska spola på toaletten eller skölja grönsaker i diskhon. Men vattnet rinner inte undan. Det kommer upp istället. Du har alltså fått stopp i avloppet. Vad kan du göra åt saken och hur kan du förhindra att det händer igen?

Fixa stoppet

Ett mindre stopp kan du kanske åtgärda själv med propplösare eller rensband. Men om stoppet är djupt eller för stort kan du inte fixa det själv. Det kan också uppstå ett stopp om ledningarna inte har använts på ett tag. Enklaste sättet att lösa problemet är att ringa efter en spolbil. Proffsen kan utföra högtrycksspolning i ledningarna och ta bort stoppen. De kan också gå in med en kamera först och se var stoppet ligger och se vilket skick det är på ledningarna. Om ledningarna är gamla kan man behöva justera styrkan så de inte riskerar att använda för högt tryckt och spränga röret.

Hur förhindrar du stopp

Nu när stoppet är borta vill du säkerligen inte att det händer igen. När det kommer till köket är det viktigt att inte spola ned stora matbitar eller grönsaksavfall i avloppet. Allt som inte är flytande ska kastas. En del flytande saker ska du också undvika att spola ned såsom äggvitor, oljor och fetter. De lägger sig som en beläggning i rören och leder på sikt till stopp. På toaletten ska du endast spola ned avföring, urin och toalettpapper. Tamponger, hushållspapper, skräp och snus ska kastas i papperskorgen. Du ska också vara försiktig med hur mycket toalettpapper du använder och spolar ned. Gamla ledningar är i sämre skick och har mindre dimensioner. De är inte gjorda för hög belastning och det är större risk att få stopp i dem.