Byta fönster – en snabbguide

windows changing_315552542

Fönsterbyte är en stor investering och kostnad för hushållet. Du höjer så klart värdet på din bostad, men du behöver också lägga ut en ansenlig summa pengar. Därför är det så viktigt att det blir rätt gjort. 

Leverantör

Det första du behöver göra är att välja vilket företag som ska få ta sig an projektet. Det finns de som endast arbetar med ett visst märke och de som är oberoende entreprenörer. De som är oberoende säljer fönster från flera olika märken och kan därmed anses ha en mer objektiv syn på vad som passar din situation bäst. Hitta en passande leverantör och begär en offert, du behöver du dock ha räknat in antalet fönster som ska bytas samt om du vill ha några extrafunktioner.

Material

Det finns lite olika material att välja mellan när det är dags att köpa nya fönster och vi listar några fördelar och nackdelar med dem här nedan

Träfönster

Fördelar: Det finns ett stort utbud att välja mellan, de kan lätt målas i en valfri färg, de ger en klassisk känsla och det är möjligt att renovera och återställa dessa.

Nackdelar: De kräver hela tiden underhåll då materialet påverkas av miljön, såsom sol, väder och vind vilket också innebär att de fönster som sitter i mer utsatta lägen har kortare livslängd. Kvalitén kan vara ojämn då virket som valts till fönstret är svårt att kontrollera

Aluminiumfönster

Fördelar:De kräver nästan inget underhåll, de är tåliga i de miljöer som är extra utsatta och de går bra att kombinera med trä för att få en traditionell känsla.

Nackdelar: Det är dyrare än trä och pvc, svårare att måla om och passar inte lika bra i klassiska miljöer.

PVC fönster

Fördelar: Billigare än både trä och aluminium modellerna och är nästan helt underhållsfria.De beställs måttanpassade och har lång livslängd

Nackdelar: svårare att måla om.

Fönstertyp

Innan du begär offerten borde du tänka igenom om du kräver något specifikt. Kanske vill du ha fönster som släpper in mindre UV-ljus? Eller vill du ha ljuddämpande fönster på ena sidan av bostaden som vetter mot en trafikerad väg? Du ska också välja hur många glas det ska vara (3-glas är det vanligaste), om fönstren ska gå att öppna eller inte, hur karmen ska se ut, storleken, fönsterblecken och så vidare. Ju fler beslut du kan ta innan offerten, desto rättvisa pris kommer offerten att spegla. Alternativet är att be den tilltänkta leverantören göra ett hembesök. Ni kan gå igenom alla beslut tillsammans och komma fram till de bästa lösningen. Därefter får du en offert med exakt pris på hela projektet.

Projektet

Om du har lejt bort projektet behöver du inte göra någonting. Företaget kommer hem till dig, tar bort de gamla fönstren och återvinner dem innan de förbereder inför de ny. Projekttiden varierar mycket. Om du beställt mindre eller större fönster än dina gamla tar det betydligt längre tid att montera de nya än om storlekarna är densamma.

Efter alla fönster är monterade ska du och företag göra en slutbesiktning tillsammans. Om du ser några missar ska du påpeka detta nu. För det mesta är allting grönt och du kan bara luta dig tillbaka och njuta av din nya investering.