Att inreda med ljus

lights_287606801

Inredning kan ske på många olika vis. Ibland handlar det om att välja tapet eller målarfärg, andra gånger talar man om möbler och inredningsdetaljer. Men man kan även åstadkomma en hel del bara med ljus.

LED

Ända sedan glödlampor började fasas ut från hemmen har LED-ljus tagit större och större plats. LED fungerar riktigt bra i många typer av belysningar och ändamål. De har ett skarpt och tydligt sken och kan lätt göra jobbet för både allmänbelysning och punktbelysning. Med LED-anpassade dimmers kan man faktiskt även använda dessa lampor som stämningsbelysning.

När det kommer till allmänbelysning är målet att sprida indirekt ljus till så stor del av rummet som möjligt. Detta förhindrar att allt för många skuggor bildas och gör det lätt att använda rummet till fullo. För punktbelysning vill man belysa specifika delar av ett rum eller saker i dem. Detta kan till exempel vara hyllplan i en bokhylla, en tavla på väggen eller helt enkelt en liten läshörna i vardagsrummet.

Levande ljus

Levande ljus saknar visserligen flexibiliteten av LED-lampor men väger upp för detta genom att vara helt perfekt som stämningsbelysning. Ett levande ljus skapar mycket varmare sken än dagens vanliga lampor och kan därför användas för en helt annat typ av ljusprofil. Tänk dock alltid på att levande ljus ska hanteras rätt för att undvika olyckor, något man kan läsa mer om på dinsakerhet.se.

Stämningsbelysning säger ju sig själv vad man ämnar åstadkomma med det. Här försöker man ofta få maximal effekt med minimal ljuskälla. Ett enda ljus i ett mörkt rum sprider ofta mer ljus än man tror. För att bättre kunna skapa denna kontrast kan man dessutom se till att dra för gardiner och persienner så att rummet blir något mörkare.