Snygga och klassiska lampor

bankirlampa lampa bankir

En vacker lampa kan verkligen lyfta ett rum till en helt ny nivå. Förutom att vara vacker själv så hjälper de även till med att sprida ljus i rummet på ett både praktiskt och förskönande sätt.

Bankirlampa

Den idag klassiska designen som på svenska kallas ”bankirlampa” hade sin start i början av 1900-talet, då under namnet ”Emeralite”. Det som kännetecknar designen är först och främst en vacker fot i mässing som sedan håller i en liggande och avlång grön lampskärm i glas. För att tända och släcka lampan så drar man vanligtvis  i en kedja som hänger vid lampskärmen. Idag finns lampan i många variationer och går att hitta billigt på internet.

PH-lampan

En av de vanligaste lamporna vi ser i publika utrymmen är någon av alla de designerna från den danska designern Poul Henningsen. Det som är gemensamt för alla lamporna är hur de med hjälp av kurvade reflektorer sprider ljuset genom reflektioner innan det träffar rummet och de som är i det. På så sätt slipper man att bli bländad med ljus direkt från ljuskällan.

Rislampa

Små lyktor i rispapper är något som har funnits länge och är en viktig del av bland annat den kinesiska kulturen. Färgglada lampor har använts under festivaler och andra högtider. I västvärlden idag så är de vanliga rislamporna dock ofta vita och värderas främst tack vare dess mjuka och vackra sken. Tack vare just denna fördelen så används dessa lamporna även mycket inom filmproduktion när man behöver mjuk belysning. Då har de dock från branschnamnet ”china ball”.