Sovrummets inredning viktigt för återhämtningen

sovrum_385401073

Sovrummet är den del av hemmet som, rätt inrett, skänker dig lugn och ro. Återhämtning efter dagens alla bestyr. Men rätt inredning kan du enkelt ladda batterierna i sovrummet, och vila upp dig inför dagens alla aktiviteter. Vad är då inredning? Hur kan man tänka när man planerar sitt sovrum?

Färgen spelar roll

Olika färger påverkar oss på olika sätt. Vissa färger sätter igång oss, vår energi och kreativitet. I sovrummet vill du ha färger som lugnar. Att välja jordnära färger är inte fel. Brunt, beige, grönt, grått. Att kombinera grått med en lugn rosa nyans är både trendigt och signalerar ett lugn. Ta gärna in naturen i sovrummet, även i fråga om växter.

Undvik saker som stör ditt lugn

Saker som kan störa ditt lugn och även ge en sämre sömnkvalitet är arbetsrelaterade prylar som datorer och telefonen. Elektriska saker över lag, som TV-apparater, hör inte hemma i ett sovrum som fokuserar på lugn och återhämtning. För mycket saker, även om de ligger osynliga under sängen, kan skapa en stress. Hyllor över sängen kan ge en tryckande känsla och undermedveten oro att det ska trilla ner i huvudet. Stäng för så inte artificiella ljus från exempelvis gatlyktor kommer in, det stör den goda sömnen. Naturligt ljus som månens sken är däremot bra. Något som däremot ger ett lugn är textiler. Vackra gardiner och prydnadskuddar. En heltäckningsmatta på golvet dämpar ljudet och ramar in rummet på ett mjukt sätt.

Välj säng

Vilken säng du ska välja, eller snarare vilken madrass, beror på din kroppstyp. Provligg flera sängar och rådfråga i en butik där de kan sin sak. En sänggavel är bra att ha. Det gör att du känner dig tryggare när du ska sova, och kvalitén på din nattsömn blir bättre. Tänk även på placeringen av sängen. Ha gärna en vägg bakom huvudet och placera fötterna mot dörren. Att ha exempelvis ett fönster bakom huvudet kan skapa en otrygghet.